Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Η εκπομπή «ΓΙΑΦΚΑ» του Σπύρου Χαριτάτου στο κέντρο ημέρας για ανοϊκούς ασθενείς της Εταιρείας Νόσου Αλτσχάιμερ Αθηνών

Ο Alpha 98 9 και η εκπομπή «Γιάφκα» έδειξαν για άλλη μια φορά την κοινωνική τους ευαισθησία και βρέθηκαν δίπλα στους συνανθρώπους μας που πάσχουν από Αλτσχάιμερ. Σήμερα, Τετάρτη 19 Ιουνίου, ο Σπύρος Χαριτάτος βγήκε στον ραδιοφωνικό αέρα μέσα από το κέντρο ημέρας για ανοϊκούς ασθενείς της Εταιρείας Νόσου Αλτσχάιμερ Αθηνών. 

Μπορεί ο πιο δυνατός άνθρωπος του κόσμου να γίνει αδύνατος; Το Αλτσχάιμερ δεν κάνει διακρίσεις. Όπως ανέφερε στην εκπομπή του Σπύρου Χαριτάτου η ψυχολόγος, Αγγελική Βλαχογιάννη: «Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι ένα είδος άνοιας. Στην άνοια καταστρέφονται περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν διάφορα κέντρα. Οι άνθρωποι αρχίζουν να μην καταλαβαίνουν και να μπερδεύονται»

Η κα Βλαχογιάννη τόνισε ότι «το πιο σημαντικό στον τομέα των ανοιών είναι η πρόληψη. Κάποιος ηλικιωμένος μπορεί σε μία  μέρα να μην ξέρει να πάρει το δρόμο για το σπίτι του», ενώ υποστήριξε ότι «η μεσογειακή διατροφή είναι σημαντικός παράγοντας (για την καταπολέμηση του Αλτσχάιμερ ).  Η νόσος Αλτσχάιμερ δεν είναι κατά βάση κληρονομική, αναφέρονται κάποιες περιπτώσεις  προδιάθεσης ποσοστού μικρότερου του 3%».

Κυρίως συναισθηματική η νόσος του Αλτσχάιμερ «χτυπά» μέσα από καθημερινές απλές συνήθειες. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε εάν τα άτομα τρίτης ηλικίας που μας περιβάλλουν, αυτά τα χέρια στα οποία παλαιότερα αφήνονταν όλα τα οικογενειακά βάρη, μπορούν να ανταπεξέλθουν. «Από τα πρώτα συμπτώματα είναι η διαταραχή της μνήμης. Το πιο σύνηθες είναι ότι ‘παλαιότερα ήξερα μια συνταγή από έξω ενώ τώρα δε τη θυμάμαι’. Το πρώτο που σου λένε είναι ότι δεν θυμούνται που έχουν βάλει τα γυαλιά τους,  άλλοι λένε ότι βλέπουν τηλεόραση και δεν μπορούν  να παρακολουθήσουν και να καταλάβουν. Όταν παρατηρούμε τέτοια συμπτώματα είναι χρήσιμο να έρθει κάποιος για να κάνει ένα τεστ μνήμης», υπογράμμισε στην εκπομπή η ψυχολόγος του κέντρου Δήμητρα Ποταμιάνου και πρόσθεσε ότι «Πρέπει να γνωρίζουμε αν ο παππούς ή η γιαγιά που κρατάει ένα παιδί πάσχει από τη νόσο γιατί μπορεί να συμβούν πράγματα που δεν θα μπορούμε να προβλέψουμε όπως  μικροατυχήματα».

Για εκείνους που φροντίζουν τους ανθρώπους με άνοια, η κα Ποταμιάνου υποστήριξε ότι « ο φροντιστής θα πρέπει να παρακολουθεί σεμινάρια από επαγγελματίες ψυχικής υγείας. Ο φροντιστής (ασθενούς με Αλτσχάιμερ) πρέπει να ξέρει τι έχει να περιμένει»,  και επεσήμανε ότι «καθώς η νόσος εξελίσσεται και το άτομο αδυνατεί να αυτοεξυπηρετηθεί, ο φροντιστής πρέπει να είναι συνέχεια δίπλα. Για το λόγο αυτό υπάρχουν πολύ μεγάλα ποσοστά κατάθλιψης στους φροντιστές. Τόσο πολύ στρες και τόσο άγχος πόσο να το αντέξεις. Βασική αγωνία του φροντιστή είναι αν τα έχει κάνει όλα σωστά και όπως θα έπρεπε».

Την εμπειρία της  με ανοϊκό ασθενή κατέθεσε στον Alpha 98 9 και η κα Μαργαρίτα, η οποία καθημερινά  φροντίζει την μητέρα της:

«Επειδή η μητέρα της μητέρας μου ξεχνούσε ήμουν  υποψιασμένη. Το κατάλαβα ευτυχώς νωρίς. Η μητέρα μου ήταν πολύ εργατική, κοινωνική και δε μου άρεσαν αυτά που έβλεπα. Δεν μας άρεσε η έντονη φραστική επιθετικότητα που παρουσίασε. Ήταν επικίνδυνα αυτά που έκανε και όταν της το λέγαμε ήταν επιθετική, δεν το δεχόταν», είπε η κα Μαργαρίτα.

Alpha 98 9: Το ραδιόφωνο που σε ακούει

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι υβριστικά ή.. διαφημιστικά !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...