Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Η εκπομπή «ΓΙΑΦΚΑ» του Σπύρου Χαριτάτου στη Μονάδα Χρόνιας Αιμοκάθαρσης στη Νέα Ιωνία

Αίσθηση προκάλεσε σήμερα στους ακροατές του Alpha 98 9 η κραυγή αγωνίας των νεφροπαθών, οι οποίοι, εκτός των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης, ζουν με τον εφιάλτη της ανεργίας και της γραφειοκρατίας καθώς και της οδυνηρής αναμονής στη σειρά προτεραιότητας για ένα μόσχευμα. Μόνο ο Alpha 98 9 και η εκπομπή του Σπύρου Χαριτάτου «ΓΙΑΦΚΑ», για πρώτη φορά πανελλαδικά, άφησαν το στούντιο και εξέπεμψαν απευθείας από τη Μονάδα Χρόνιας Αιμοκάθαρσης, στη Νέα Ιωνία.

Μέσα από τα μάτια των ίδιων των ασθενών, η «ΓΙΑΦΚΑ» και ο Σπύρος Χαριτάτος προσέγγισαν τους νεφροπαθείς, τους συνανθρώπους μας, οι οποίοι, για 3 φορές την εβδομάδα και για 4 ώρες κάθε φορά, υποβάλλονται σε συνεδρίες μηχανικής υποστήριξης της νεφρικής ανεπάρκειας τους. Οι ακροατές άκουσαν τις συγκλονιστικές μαρτυρίες τους και κυρίως τις επιπτώσεις της περιοριστικής οικονομικής πολιτικής στο χώρο της Υγείας. Εκκωφαντικές μαρτυρίες και ένας αγώνας δρόμου επιβίωσης.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών, Γιώργος Καστρινάκης, τόνισε: «Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για καλύτερη οργάνωση. Οι ασθενείς αντιμετωπίζουν δυσκολίες ως προς τη χορήγηση συγκεκριμένων φαρμάκων όταν απευθύνονται στα νοσοκομεία. Δυστυχώς στο πλαίσιο της προσπάθειας της εξυγίανσης έχουν γίνει ακρότητες».

Επίσης, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών, στηλίτευσε τις ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία: «Στα δημόσια νοσοκομεία η κατάσταση είναι αφόρητη, υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού ενώ πολλά νοσοκομεία δεν έχουν ακόμη και φίλτρα» ενώ τόνισε την ανάγκη προσπάθειας εξυγίανσης για τη δωρεά οργάνων. Ακόμη, έκανε λόγο για το πιστοποιητικό αναπηρίας που καταργείται: «Κάποτε η αναπηρία εξασφάλιζε να μπεις σε ένα κλιμάκιο πιο ευνοϊκό. Σε καρκινοπαθή που πήγε στο ΚΕΠΑ του λέει τμηματάρχης και να πεθάνεις ένας άνθρωπος λιγότερος. Γίνεται ένας καθημερινός αδιάκοπος αγώνας. 27 χρόνια είμαι εγώ σε αυτήν τη διαδικασία. Προσπαθώ να συνδράμω τους συνασθενείς μου. Αυτό που μετράει είναι πως ότι έχει επιτευχθεί έχει γίνει με τρομερές προσπάθειες».

Σοκ προκάλεσαν οι μαρτυρίες των ίδιων των νεφροπαθών για τον καθημερινό Γολγοθά που αντιμετωπίζουν απλά για να ζήσουν! Ο Διαμάντης Παπαμιχαήλ είπε: «Θέλω να κάνω μια ευχή… η Ελλάδα να σκύψει λίγο στο κράτος πρόνοιας και σε όλες τις κοινωνικές ομάδες που βιώνουν αναπηρίες» ενώ τόνισε χαρακτηριστικά: «Όταν είμαστε έξω από το κομμάτι αυτό και το ακούμε μόνο, δεν καταλαβαίνουμε τι σημαίνει να είναι κάποιος νεφροπαθής. Τον πρώτο καιρό που σου τυχαίνει, είναι σαν να γκρεμίζεται όλος ο πραγματικός κόσμος. Στην αρχή είσαι πάρα πολύ χάλια ψυχολογικά, νομίζεις ότι δε θα το αντέξεις αυτό».

Για τις δικές του δυσκολίες στον αγώνα επιβίωσης μίλησε ο νεφροπαθής Θανάσης Καρανικόλας: «Είμαι άνεργος. Μόλις λέω ότι είμαι νεφροπαθής, μου λένε ‘θα σας ειδοποιήσουμε’. Ακόμα περιμένω τηλέφωνο. Τι είμαστε εμείς; Άλλη ράτσα; Γιατί να μην είμαστε αποδοτικοί; Ότι είμαστε εμείς είναι και οι άλλοι άνθρωποι. Πιο πολύ μας ταλαιπωρεί η γραφειοκρατία παρά η ίδια η αιμοκάθαρση. Δέκα χαρτιά για το παραμικρό πράγμα. Κάτι δεν πάει καλά σε αυτό το κράτος και είναι διαχρονικό το πρόβλημα».

Alpha 98 9: Το ραδιόφωνο που σε ακούει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι υβριστικά ή.. διαφημιστικά !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...