Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Η εκπομπή «ΓΙΑΦΚΑ» του Σπύρου Χαριτάτου στο «Χαμόγελο του Παιδιού»


Μια εκπομπή διαφορετική  από τις άλλες ήταν η σημερινή «ΓΙΑΦΚΑ» του Σπύρου Χαριτάτου, η οποία έστειλε ένα μεγάλο κοινωνικό μήνυμα από το «Χαμόγελο του Παιδιού».

Για πρώτη φορά, ένα ελληνικό ραδιόφωνο, όπως ο Alpha 98 9,  και μια εκπομπή, όπως η «ΓΙΑΦΚΑ» του Σπύρου Χαριτάτου, μεταδόθηκε απευθείας, μέσα από το «σπίτι» του οργανισμού του «Χαμόγελο του Παιδιού» από το Μοσχάτο.

Αποκαλυπτικές ήταν για τους ακροατές του Alpha 98 9 οι μαρτυρίες των παιδιών. Παιδιών που βίωσαν, πριν βρεθούν στο «σπίτι», σεξουαλική και λεκτική κακοποίηση ή βίωσαν τον εφιάλτη της απώλειας των γονέων τους με τρόπο βίαιο ή ακόμη και αυτοχειρία. Η συγκίνηση από τις μαρτυρίες των ανήλικων θυμάτων κακοποίησης ήταν μεγάλη όπως και το ενδιαφέρον των ακροατών, οι οποίοι με ερωτήσεις και παρεμβάσεις στα social media του σταθμού, στάθηκαν μεταξύ άλλων και στις συνθήκες κάτω από τις οποίες τα παιδιά ζουν την καθημερινότητά τους -από λίγους μήνες έως και πάνω από δεκαετία- μέσα στο «σπίτι» του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», στο Μοσχάτο. Στην εκπομπή, καίριες ήταν οι παρεμβάσεις του Επικεφαλής του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», του ψυχολόγου, των κοινωνικών λειτουργών αλλά και των ίδιων των παιδιών.

Συγκλονιστικές ήταν οι αποκαλύψεις του επικεφαλής του οργανισμού, Κώστα Γιαννόπουλου, και του ψυχολόγου Στέφανου Αλεβίζου για την υπόθεση που σόκαρε την κοινή γνώμη, με τους γονείς οι οποίοι κακοποιούσαν σεξουαλικά τα παιδιά τους, για πάνω από 8 χρόνια, στην Πάτρα.

«Όταν λάβαμε την  κλήση από μια κοπέλα σκεφτήκαμε ότι δεν μπορεί να είναι αληθινό  κάτι τέτοιο. Για 18 χρόνια δεν έχουμε αντιμετωπίσει ποτέ περιστατικό όπως αυτό της Πάτρας! Είναι κάτι που διαλύει τον ανθρώπινο κώδικα, ούτε τα ζώα δεν μπαίνουν σε τέτοιες διαδικασίες» είπε ο πρόεδρος της οργάνωσης «Το Χαμόγελο του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος. «Εμείς υποσχεθήκαμε στα παιδιά ότι δεν θα χωριστούν!» τόνισε ο πρόεδρος.

Σχετικά με τον ρόλο και τη λειτουργία της οργάνωσης, ο κ. Γιαννόπουλος εξήγησε ότι «μπορεί όποιος θέλει να συμμετέχει σε αυτή την προσπάθεια της οργάνωσης. Οι εθελοντές μας παίζουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο, δεν πληρώνονται».

Ο ψυχολόγος  της οργάνωσης «Το χαμόγελο του Παιδιού», Στέφανος Αλεβίζος, υπογράμμισε τη σπουδαιότητα της γραμμής υποστήριξης της οργάνωσης: «Ακούσαμε την ιστορία της Πάτρας. Σε κάθε πόλη, γειτονιά υπάρχει μια τέτοια ιστορία. Τα παιδιά δεν πρέπει να ντρέπονται. Έστω και ανώνυμα μπορούν να πάρουν τηλέφωνο σε εμάς».

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε ο κ. Αλεβίζος όταν, με πατρικό ύφος τόνισε: «Νιώθω υπερήφανος που είμαι εδώ και έχω μια δεύτερη οικογένεια. Είναι πάντα μοναδικό αυτό το συναίσθημα. Οι γιορτές είναι οικογενειακή υπόθεση και τα παιδιά είναι ήρεμα και το απολαμβάνουν».

Τέλος, με διάχυτο  συναίσθημα αγάπης και θαλπωρής τα παιδιά που φιλοξενούνται στην οργάνωση «Το Χαμόγελο του Παιδιού» μετέφεραν το οικογενειακό κλίμα που επικρατεί. Χαρακτηριστικά, ο Νόα, 17 ετών τόνισε: «Με ρωτάνε πώς καταφέρνουμε και είμαστε τόσα παιδιά. Είμαστε σαν αδέλφια…» ενώ συμπλήρωσε: «Πρέπει να πιστεύεις ότι θα γίνεις καλός γονιός για να γίνεις τελικά!».

Ο Αλέκος, 19 ετών, με αισιοδοξία και αγάπη είπε: «Δεν θα μπορούσα να φανταστώ καλύτερη ζωή από αυτή εδώ. Είναι το καλύτερο που μου έχει συμβεί».
«Γλυκός μπελάς να μαγειρεύεις  σε τόσο μεγάλες ποσότητες όπως μιας μεγάλης κανονικής οικογένειας», δεν υπάρχει καλύτερος επίλογος από αυτόν της Δέσποινας Σωτηροπούλου, παιδοκόμος του «Χαμόγελου του Παιδιού».

Alpha 98 9: Το ραδιόφωνο που σε ακούει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι υβριστικά ή.. διαφημιστικά !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...