Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

"Είναι δυνατόν να παρανομεί ο Σκάι 100.3";

Γράφει ο Δημήτρης Κανελλόπουλος

"Δεν το πιστεύω, δεν μπορεί να συμβαίνει. Είναι δυνατόν να παρανομεί ο «Σκάι 100.3» καταπατώντας τη ραδιοτηλεοπτική νομοθεσία την ώρα που ο ίδιος ο ραδιοσταθμός, του Άρη Πορτοσάλτε και του Μπάμπη Παπαδημητρίου πρωτοστατούντων, κουνάει επικριτικά το δάχτυλο σε όλη την κοινωνία; Την ώρα που δεν έχει αφήσει ούτε μία κοινωνική τάξη να μη διαβάλλει, να μη λοιδωρήσει και κατηγορήσει για τα μύρια όσα; Την ώρα που οι δημοσιογράφοι του σε μία άνευ προηγουμένου εκστρατεία συκοφάντησης, κατηγορούν για... παρανομίες τους ταξιτζήδες, τους καθηγητές, του λιμενεργάτες, τους αγρότες, τους δημόσιους υπάλληλους και άλλους πολλούς; 

Στο καινούργιο πρόγραμμα του «Σκάι 100.3» λοιπόν υπάρχει και μία «ενημερωτική εκπομπή»,τις καθημερινές, 9-10 το βράδυ. Και αυτή δεν είναι άλλη από την αναμετάδοση του δελτίου ειδήσεων της τηλεόρασης του Σκάι (με μία μικρή πεντάλεπτη καθυστέρηση). Μεταδόθηκε χθες. Κάτι όμως το οποίο απαγορεύεται ρητώς και κατηγορηματικώς από τη νομοθεσία και το ΕΣΡ. Εκτός κι αν άλλαξε ο νόμος και δεν το αντιληφθήκαμε, οπότε ειλικρινά πάμε πάσο και ίσως και να νιώθουμε και λίγο ανακούφιση που ο καλός ραδιοσταθμός του Φαλήρου βαδίζει, εκτός από το δρόμο του μνημονίου (και του... Παναθηναϊκού) και σε εκείνον της νομιμότητας. Αν όμως ισχύει ακόμα η νομοθεσία, τότε τίθεται ζήτημα. Παλιότερα, έγιναν συστάσεις και καταλογίστηκαν πρόστιμα στον «Real 97.8» και τον «Alpha 98.9» για ανάλογες περιπτώσεις. Επειδή αναμετέδιδαν τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων (του Alter -update: κι ας λέει Alpha το ΕΣΡ- o Real FM) ή τηλεοπτικές εκπομπές (το Αλ Τσαντίρι ο Alpha 98.9). Τώρα λοιπόν τι θα γίνει με την παρανομία αυτή; Θα βρει το χρόνο να επιληφθεί της καταστάσεως το ΕΣΡ, έστω κι ανάμεσα στα διαλείμματα της ενασχόλησής του με τον «Real 97.8»;

Ας θυμηθούμε την απόφαση υπ' αριθμόν 138/2009 του ΕΣΡ εναντίον του «Alpha 98.9», όταν αναμετέδιδε με χρονική διαφορά (όπως κάνει ο «Σκάι 100.3» με το δελτίο της τηλεόρασης τώρα) το Αλ Τσαντίρι. Ο «Alpha 98.9» τιμωρήθηκε τότε με σύσταση:

«[...] Είναι αληθές ότι ο ραδιοφωνικός σταθμός μετέδωσε το ηχητικό μέρος τμήματος της τηλεοπτικής εκπομπής με τον διακριτικό τίτλο ΑΛ ΤΣΑΝΤΙΡΙ ΝΙΟΥΖ όχι ταυτοχρόνως αλλά με μικρή χρονική διαφορά. Πρόδηλον είναι η διαφορετική χρονική μετάδοση δια του ραδιοφώνου του ηχητικού τμήματος της παραπάνω τηλεοπτικής εκπομπής έγινε προς καταστρατήγηση του νόμου και αναμφιβόλως συνιστά παράνομη πράξη. Υπό την αντίθετη εκδοχή θα ήταν νόμιμη η μετάδοση της εκπομπής του προγράμματος ενός ραδιοφωνικού σταθμού από άλλον με μικρή χρονική διαφορά, ή η μετάδοση του προγράμματος τηλεοπτικού σταθμού από άλλον με μικρή χρονική διαφορά, άνευ της υπό του νόμου προβλεπομένης νομίμου αδείας του Ε.Σ.Ρ.».

Να δούμε επίσης και την απόφαση του ΕΣΡ κατά του «Real FM», ο οποίος αναμετέδιδε το δελτίο ειδήσεων του «Alter» -update: κι ας λέει Alpha το ΕΣΡ. Ο ραδιοσταθμός τιμωρήθηκε με πρόστιμο 3.000 ευρώ.

«Πρέπει να σημειωθεί ότι κατά το άρθρο 8 του Ν.2328/1995, κάθε ραδιοφωνικός σταθμός οφείλει να έχει δικό του πρόγραμμα και η άδεια δικτυώσεως συνιστά εξαίρεση του ως άνω κανόνος. Επομένως εφόσον ο νόμος δεν συγχωρεί τη δικτύωση ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού σταθμού και εντεύθεν δεν θεσπίζει τρίτη εξαίρεση από του κανόνος, η τοιαύτη δικτύωση είναι παράνομη. Παρά ταύτα, ο ραδιοφωνικός σταθμός κατά την 31.3.2008 και την 1.4.2008 από της 20:03 ώρας αναμετέδωσε το ηχητικό τμήμα του αντιστοίχου δελτίου ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA».

Πηγή: e-tetradio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι υβριστικά ή.. διαφημιστικά !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...