Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

Aμαλιάδα: Στον... "αέρα" οι εργαζόμενοι στον Δημοτικό Ραδιοσταθμό

Στην επιβεβαίωση των πληοφοριών για τον κίνδυνο να τεθούν εκτός Δημοσίου 700 εργαζόμενοι των δημοτικών ραδιοφώνων προέβη ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις εργαζομένων αλλά και δημάρχων.


Σε δηλώσεις του ο κ. Μιχελάκης έριξε το «μπαλάκι» στους Δήμους, τονίζονταςι αυτοί είναι εκείνοι που θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις για τα δημοτικά ραδιόφωνα στο πλαίσιο της αξιολόγησης.

Η κατάργηση των οργανικών θέσεων στις οποίες απασχολούνται δημοσιογράφοι, τεχνικοί και διοικητικοί υπάλληλοι, που θα αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο της απόλυσης ή της διαθεσιμότητας, θα προκύψει μετά την αξιολόγηση των δομών στους ΟΤΑ

Αυτοδιοικητικοί παράγοντες αναφέρουν ότι η απόλυση ή διαθεσιμότητα 700 εργαζομένων στα δημοτικά ραδιόφωνα θα σημάνει ουσιαστικά το «κλείσιμο» των 20 δημοτικών ραδιοφωνικών σταθμών που λειτουργούν στην επικράτεια και απασχολούν συνολικά 720 υπαλλήλους.

Εντονες ήταν οι αντιδράσεις δημάρχων και συνδικάτων των δημοσιογράφων στο ενδεχόμενο να αντιμετωπίσουν το φάσμα της απόλυσης ή της διαθεσιμότητας οι εργαζόμενοι στα δημοτικά ραδιόφωνα.

Εντονη ήταν και η αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών, που κατήγγειλε τα σχέδια της κυβέρνησης για την εξυγίανση των δημοτικών σταθμών. Στην ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι «εάν απολυθεί ένας τόσο μεγάλος αριθμός εργαζομένων, οι δημοτικοί ραδιοσταθμοί θα οδηγηθούν σε μαρασμό και πολλοί από αυτούς σε κλείσιμο». Καλεί την ΚΕΔΕ και τους δημάρχους-επικεφαλής των δημοτικών ραδιοσταθμών να πάρουν θέση και να καταδικάσουν κάθε απόπειρα συρρίκνωσης της δημοτικής ραδιοφωνίας.

Συνολικά 20 δημοτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί λειτουργούν στην επικράτεια, που απασχολούν συνολικά 720 εργαζoμένους.

Τα μεγαλύτερα δημοτικά ραδιόφωνα που λειτουργούν είναι ο Αθήνα 9,84 στην πρωτεύουσα και ο FM 100 στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΚΕΔΕ, δημοτικά ραδιόφωνα λειτουργούν στους δήμους: Πειραιά, Αλεξανδρούπολης, Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας, Ξάνθης, Λαυρεωτικής, Ηρακλείου Αττικής, Ασπροπύργου (λειτουργεί και δημοτικό τηλεοπτικό κανάλι), Ιωαννίνων (5 εργαζόμενοι), Πρέβεζας, Κεφαλονιάς, Κατερίνης, Πολυγύρου, Κω (14 εργαζόμενοι), Σύρου-Ερμούπολης, Τρίπολης και Ηλιδας.

Το προεδρείο της ΚΕΔΕ θα συζητήσει το θέμα των δημοτικών σταθμών σήμερα με τον υπουργό Εσωτερικών Γ. Μιχελάκη, σε συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο γραφείο του υπουργού στις 3.00 μ.μ.

Ραδιοφωνικός Σταθμός Αμαλιάδας 

Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Αμαλιάδας ιδρύθηκε το 1952 από τον τότε σπουδαστή της «Ραδιοηλεκτρολογίας» Σπύρο Μπεράτη, από ενθουσιασμό και μεράκι θέλοντας να προσφέρει κάτι στο τόπο του και να κάνει κυρίως γνωστή τη μικρή μας πόλη σε πολύ περισσότερο κόσμο. Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός λειτούργησε εν γνώσει του τότε Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας (Ε.Ι.Ρ), εκπέμποντας στους 1620 χιλιόκυκλους, καλύπτοντας την Δυτική Ελλάδα από Καλαμάτα έως Πάτρα και Ζάκυνθο έως Κέρκυρα.

Το 1955 έγινε πρόσωπο ιδιωτικού Δικαίου και διοικήθηκε από το νεοϊδρυθέν Σωματείο υπό την επωνυμία «Όμιλος Φίλων Ραδιοφωνικού Σταθμού Αμαλιάδας» όπου και δωρίθηκε ο σταθμός. Τότε η συχνότητα εκπομπής από τους 1620 χιλιόκυκλους αλλάζει στους 1385 χιλιόκυκλους.

Εν συνεχεία, η συχνότητα αυτή δίνεται στο Β’ Πρόγραμμα του τότε Ε.Ι.Ρ ενώ στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Αμαλιάδας, παραχωρείται από το Υπουργείο Συγκοινωνιών η συχνότητα των 1584 χιλιοκύκλων που λειτουργεί έως σήμερα.

Στις 22-12-1959 ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Αμαλιάδας παραχωρείται στο τότε Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας (Ε.Ι.Ρ).

Η Αμαλιάδα πρωτοπόρα και πάλι το 1968 εκπέμπει στην μπάντα των FM για πρώτη φορά σε ολόκληρη την Ελλάδα, στις συχνότητες 91 και 97,9 MHZ μέχρι και σήμερα. Τα κέντρα εκπομπής για μεν τα μεσαία κύματα βρίσκονται στη περιοχή Παπακασελά και για δε τα FM στις περιοχές Κάστρου και Φραγκοπηδήματος. Από τον πομπό των μεσαίων κυμάτων η φωνή της Αμαλιάδας έγινε γνωστή και στο εξωτερικό και αποτέλεσε συντροφιά των Ελλήνων της διασποράς και των ναυτιλλομένων.

Το 1993 ο Σταθμός μεταβιβάστηκε στο Δήμο Αμαλιάδας.

Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Αμαλιάδας διαθέτει αίθουσες εκπομπής – υποδοχής – συνεδριάσεων Δ.Σ – εκδηλώσεων και γραφεία προγράμματος κ.λ.π. Διαθέτει δε μια από τις μεγαλύτερες και σπανιότερες δισκοθήκες της Ελλάδας σε δίσκους των 75 – 45 – 33 στροφών, μαγνητοταινίες με σπάνιες ηχογραφήσεις, καθώς επίσης και CD’s. Αγκαλιάστηκε από το σύνολο των κατοίκων της πόλης και πέρασε μέσα από πολλές δυσκολίες και αντιξοότητες για να φθάσει στη σημερινή του μορφή, όπου και προσαρτήθηκε στην Αναπτυξιακή επιχείρηση του Δήμου Αμαλιάδας. Αποτέλεσε για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα το κέντρο της εκπολιτιστικής ζωής του τόπου όπου συνεχίζει και σήμερα να συμβάλλει σ’ αυτή διαθέτοντας πλέον ισχυρά και σύγχρονα τεχνολογικά μηχανήματα, καθώς ικανό και έμπειρο προσωπικό.

Πηγή: πληροφορίες από ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι υβριστικά ή.. διαφημιστικά !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...